Câți români s-au împrumutat în pandemie și de ce: cum stăm la îndatorare, comparativ cu UE

de: Alexandru Puiu
23 07. 2020

Pandemia de coronavirus a lăsat foarte mulți oameni fără bani. Mulți dintre ei nu-și mai pot plăti ratele la casă și au apelat la împrumuturi, iar situația nu pare să se îmbunătățească.

Finanțele multor europeni au fost afectate de criza generată de pandemia de Covid-19. În același timp, s-a schimbat și atitudinea lor față de datorii, conform unui studiu realizat de ING. Ca referință, la ora actuală sunt înregisstrate diferențe majore în privința motivelor pentru care consumatorii ajung să se împrumute, dar și sursele la care apelează pentru câțiva bani.

Astfel, dacă 70-80% dintre po­lo­nezi, luxembur­ghezi şi germani spun că au făcut un împrumut pentru că au vrut să facă asta în pandemie. Procentul scade la 52% în cazul ro­mâ­ni­lor şi 54% la olandezi, aproa­pe jumă­ta­te din ei spunând că s-au îndatorat pentru că au fost nevoiţi.

În ceea ce privește sursele de finanțare, nu este clar dacă oamenii nu mai au încredere în bănci sau este vorba de frică, dar se pare că instituțiile bancare nu reprezintă o soluție pentru toți. O treime dintre ro­mâni (33%) şi turci (35%) se împru­mută cel mai frecvent de la familie şi pri­eteni, iar englezii (28%) şi turcii (47%) preferă să folosească cardul de credit.

Nu este exclus nici ca oamenii să ajungă în stadiul în care nu se mai pot împrumuta de la bănci. Din păcate, în momentul în care nu mai ai un salariu, cum se întâmplă în cazul câtorva milioane de români, prea puține instituții bancare sunt dispuse să-ți acorde un ajutor financiar, indiferent cât este de mic.

De asemenea, există situația foarte comună în care unii oamenii se împrumută de la prieteni sau membrii ai familiei pentru a-și plăti ratele la bancă. Mulți români au credit la locuință, dar și mai mulți au credite de nevoi personale pe care, peste noapte, au ajuns să nu le mai poată plăti.